Od 5. února zlevňujeme o 10 % všechna kola a elektrokola 2023/2024 !!! Modely starší a 2022 jsou zlevněna ještě výrazněji! Děkujeme Vám za přízeň. kola-Kočař

Pohon a baterie Bosch

STŘEDOVÝ POHON BOSCH 

Středový pohon od německé značky Bosch je dlouhodobě hráčem číslo jedna na trhu s elektrokoly.

Výkonová řada BOSCH Performance CX je v současnou absolutní špičkou mezi pohony elektrokol. Svou hmotností pouhých 2,9 kg a s maximálním točivým momentem 85 Nm (modely 2020 75Nm s možností upgradu na 85Nm) poskytuje jedinečnou akceleraci při překonávání nerovností a překážek i v těch nejprudších stoupáních.

Režimy jízdy systému e-bike Bosch

1. TURBO: Přímá a maximální výkonná podpora až do nejvyšší kadence pro sportovní jízdu. Úroveň podpory: 340%
2. eMTB: Režim eMTB se dynamicky mění mezi jízdními režimy Tour a Turbo – progresivní podpora motoru, pro maximální výkon na trase. Úroveň podpory: 140% – 340%
3. TOUR: Rovněž podpora na velké vzdálenosti, s jasným zaměřením na dlouhý dojezd. Úroveň podpory: 140%
4. ECO: Efektivní, ale jemná podpora navržená pro maximální účinnost pro dlouhé vzdálenosti. Úroveň podpory: 60%

+ Novinka režim TOUR+: Od modelové řady Performance Line CX může být režim TOUR nahrazen režimem TOUR+ který nabízí intuitivně úroveň podpory v kompletním rozsahu od 60-340 %. (změnu režimů může aktivovat/deaktivovat jednak výrobce, tak i autorizovaný prodejce.)

 

BATERIE BOSCH 

Co byste měli vědět o BATERIÍCH BOSCH používaných v elektrokolech CUBE:

  • Systém baterií Bosch je napájen Li-Io baterií.
  • Baterie Bosch nemají paměťový efekt. Baterie Bosch s lithium-iontovými články lze nabíjet rychle bez ohledu na úroveň nabití. Přerušení nabíjení nepoškodí baterii. Kompletní vybíjení baterie není nutné.
  • I po dlouhé době neužívání, např. během zimy, lze baterii uchovávat bez dobíjení. Tzn. že baterie Bosch není třeba dobíjet po delším časovém přerušení užívání. Jako optimální stav pro “zazimování” baterie se doporučuje nabít baterii na 30 až 60%.
  • Tzv. formátování baterie (správně formování baterie) je cyklus, pří kterém se provede úplné vybití a úplné nabití baterie. Toto se dříve provádělo kvůli paměťovému efektu, kterým staré baterie typu NiMH a NiCd trpěly. S příchodem nových Li-Ion a Li-Pol baterií, které jsou ve všech kolech CUBE, už toto neplatí. Naopak, formátování Li-Ion a Li-Pol baterií je způsob, jak nejlépe zkrátit jejich životnost!!! Proto důrazně doporučujeme se formátování baterie elektrokola vyvarovat.
  • Baterie jsou vybaveny BMS deskou (Battery Management System), která baterii chrání před přehřátím, zkratem nebo přebitím.
  • Baterii lze nabíjet jak samotatně vyndanou z kola, tak i přímo v kole.

CGI von einer PowerTube 500
PowerTube 500

CGI von einer PowerTube 625
PowerTube 625

CGI von einer PowerTube 750
PowerTube 750

Systém Bosch eBike System 2 Bosch eBike System 2 The smart system
Napětí 36 V 36 V 36 V
Kapacita 13,4 Ah 16,7 Ah 20,1 Ah
Energetický Obsah přibližně  500 Wh přibližně  625 Wh přibližně  750 Wh

Rozměr Baterie

349 x 84 x 65 mm  416 x 84 x 65 mm  484 x 84 x 65 mm
Váha  2,9 kg  3,5 kg  4,4 kg

Dobití baterie 

na 50 %

na 100 %

 

přibližně 3,5 h.

přibližně 7,5 h.

 

přibližně 4,2 h.

přibližně 8,8 h.

 

přibližně 2,1 h. *

přibližně 6,0 h. *

          * součástí příslušenství u 750 Wh baterie je nabíječka Bosch 4A (oproti standartní Bosch 2A u elektrokol s baterií 625, 500 Wh)


Tipy pro prodloužení životnosti baterie elektrokola:
 
  • Snažte se baterii nevybíjet pod 20%. Při hlubokém vybití dostává baterie zbytečně zabrat a snižuje se tím do budoucna její kapacita. Nejhůře jsou na tom baterie, které jejich majitelé nechali odstavené s malou kapacitou po dlouhou dobu. Ve vybité lithiové baterii se spustí proces oxidace což negativně ovlivňuje kapacitu a také životnost baterie. V případě odstavení elektrokola (např. v zimním období) doporučujeme nabít baterii na 30 až 60%.
  • Vyhněte se extrémním teplotám. Velké teplo, nebo velká zima ovlivňují výkon a zkracují životnost baterie. Nikdy neskladujte baterii venku, kde by byla vystavena dlouhodobě teplotě pod 0ºC. Stejně tak nedoporučujeme skladovat baterii při teplotě nad 30ºC. Při používání se vyhněte dlouhodobému parkování elektrokola na přímém slunci.
  • Nabíjejte baterii raději malým proudem, respektive využívejte primárně standartní nabíječku dodávanou k danému elektrokolu. U 500 a 625 Wh baterií nabíječka Bosch 2A, u 750 Wh baterie nabíječka Bosch 4A. Pokud jste si ke kolu pořídili rychlonabíječku (Bosch 4A, případně Bosch 6A), používejte ji pouze v případě nutnosti na výletech apod. Rozhodně s ní nenabíjejte baterii pravidelně. Vysoký nabíjecí proud způsobuje větší zahřátí baterie a tím její rychlejší degradaci.

Na závěr zamyšlení nad přibližnou cenou provozu. Baterie o kapacitě 625 Wh spotřebuje asi 750 Wh (tepelné ztráty nabíječky, atd..), tedy 0.75 kWh. Při průměrné ceně proudu v ČR (leden 2022: 1 kWH = 3,32 Kč) vyjde nabití přibližně na 2 - 3,- Kč.

Akutní dobití baterie při vyjížďce tak provozovatele restaurace, u kterého se zdržíte přibližně 1 h. vyjde na necelou 1,- Kč.